Hvis verdens befolkning skal have sund mad, uden vi ødelægger klima, miljø og Jordens liv, så skal der en radikal ændring til.
Man kan godt miste pusten lidt, når man læser, hvad der skal til, før vi kan skaffe føde til alle mennesker på Jorden på bæredygtig vis.
Det viser forskning fra ekspertgruppe.
En ekspertgruppe bestående af 37 af verdens førende forskere fra 16 forskellige lande konkluderer, at der er brug for intet mindre end en revolution af landbruget.
Den gode nyhed er det rent faktisk kan lade sig gøre, og endda på måder, som gavner både landmand, forbruger og planeten.
Det konkluderer forskerne efter at have analyseret blandt andet næring i mad, årsager til sygdomme og udledningen af drivhusgasser i et kæmpe stykke arbejde.
Hvis alle mennesker på kloden med tiden kan spise sundt og bæredygtigt, vil det ikke bare redde planeten, men også 11 millioner menneskeliv om året. Det vil nemlig hindre, at folk dør af fejlernæring, om det så er, fordi de spiser for meget, for lidt eller forkert.
“Deres arbejde flugter rigtigt meget med alle andre studier, der kommer i de her år: Vi skal blandt andet reducere vores kødforbrug, vi skal ændre landbruget, og vi skal stoppe madspild, hvis vi skal redde planeten,” konstaterer Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.
En central pointe for ekspertgruppen er, at intet element kan stå alene, hvis vi vil redde verden ved at sætte en sund og bæredygtig kost sammen til hele kloden.
Det kræver handling på mange niveauer, både for hvert enkelt menneske, for organisationer og for verdens politikere.
Forskerne har indkredset præcist, hvad de mener, hvert menneske på Jorden bør spise for at leve et liv uden sygdomme på grund af dårlig kost, når man samtidig tager hensyn til planetens fremtid.
Generelt skal vi spise under halvt så meget rødt kød og sukker, mens vi skal spise mere end dobbelt så mange nødder, frugter, bælgfrugter og grøntsager.
Mere konkret bør du i gennemsnit hver dag spise:
- 0-14 gram okse- eller lammekød (i dag spiser vi i Danmark 75 gram)
- Op mod 600 gram frugt og grønt (i dag spiser vi 380 gram)
- 0 gram smør (i dag spiser vi 5 gram)
- 232 gram fuldkorn (i dag spiser vi 55 gram)
- Højst 31 gram sukker, sødemidler og lignende – gerne nærmere 0 (i dag spiser vi 49)
Set gennem danske briller giver kosten rigtig god mening, da anbefalingerne minder om de danske kostråd om for eksempel at spise mindre sukker, mere grønt og mere fuldkorn, bemærker Sisse Fagt.
Som forsker ved DTU Fødevareinstituttet er hun med til at lægge grundlaget for anbefalingerne til, hvad vi danskere bør spise.
Hun fortæller, at især danske mænd spiser meget mere rødt og forarbejdet kød, end ekspertgruppen anbefaler. “Det er et tydeligt signal om, at især mænd skal spise mindre kød, da det vil gavne klimaet, men også sundheden med for eksempel flere grøntsager.”
“På sukkerområdet giver rapporten også et stærkt signal om, at mange vil gavne både klima og sundhed ved at skære væsentligt ned på sukker, slik og søde drikke,” konstaterer Sisse Fagt, seniorrådgiver i Afdelingen for Risikovurdering og Ernæring, Forskningsgruppen for Ernæring og Sundhedsfremme ved DTU.
Kilde: Videnskab.dk
Foto: iStock