Årsag: Ledbåndene mellem skulderbladets øvre knoglefremspring kan blive beskadiget, hvis de bliver udsat for et voldsomt traume, (fald på strakt arm eller direkte på skulderen). I lette tilfælde sker der en forstuvning med forstrækning af ledbåndene. I de sværeste tilfælde sker der en total ledskred (ruptur), således nøglebenet ikke længere har kontakt med AC-leddet.


Symptomer
: Smerter og ofte hævelse ved AC-leddet. Forværres når armen aktiveres. I tilfælde af total ledskred er nøglebenet så løst, at det kan prominere under huden.


Differentialdiagnoser
: Fraktur af claviklen, bursitis subacromiale, bristning af cuff-musklerne.

Diagnostik: Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse med påvisning af ømhed på ACleddet. I tilfælde af total ruptur af alle ligamenterne kan løsheden og mobiliteten af laterale del af claviklen tydelig fornemmes. Dynamisk ultralydscanning kan visualisere løsheden, leddiastasen og kapslen i AC-leddet.


Behandling
: Aflastning fra smerteudløsende aktivitet og genoptræning inden for smertegrænsen.

Ved behov for analgetika anvendes paracetamol eller NSAID. Hvis der forsat er betydelige gener fra AC-leddet efter ½ år kan man foretage injektion af corticosteroid (f.eks. triamchinolon 40 mg + 1 ml 1% Lidokain) i AC-leddet. Operation er kun sjældent indiceret.

 

 

Senest opdateret: 10. januar 2018